LIVE TEXT | Război în Ucraina. Gruparea Wagner a ucis copii în Bakhmut. Gazprom a înființat o companie privată de securitate, rivală a grupului Wagner

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Gruparea Wagner a ucis copii în Bakhmut. Gazprom a înființat o companie privată de securitate, rivală a grupului Wagner

Nu este sigur dacă noua companie de securitate va coopera cu Societatea Rusă de Voluntariat pentru Asistență Armatei, Aviației și Marinei Rusiei (DOSAAF) sau cu Mișcarea Națională a Tinerilor Cadeți (Yunarmiya).

Soldați ai Grupului Wagner. Foto: Profimedia

UPDATE 06.37 Comitetul de Investigație al Regiunii Saratov a reținut un fost comandant al Grupului Wagner care a spus organizației ruse pentru drepturile omului Gulagu.net despre uciderea copiilor și a altor civili de către Wagner în Bakhmut. Gulagu.net fondată de Vladimir Osechkin a raportat că, pe 24 aprilie Comitetul de Investigație al Regiunii Saratov l-a arestat pe comandantul Wagner, Azamat Uldarov, care a detaliat practica Wagner de a ucide copii în Bakhmut și tratamentul grupului asupra prizonierilor de război la ordinele finanțatorului Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin (pe care Prigojin le-a negat). Osechkin a declarat că alți patru mercenari Wagner au ajuns la Comitetul de anchetă și l-au amenințat cu moartea pe Uldarov pentru mărturia sa împotriva lui Prigojin. Cooperarea lui Wagner cu autoritățile locale de investigație indică faptul că Wagner și Prigojin sunt capabili să influențeze anumite autorități locale și organe de securitate.

UPDATE 06.11 Wall Street Journal (WSJ) a scris pe 24 aprilie că nave rusești transportă muniție iraniană peste Marea Caspică pentru a aproviziona trupele ruse care luptă în Ucraina. WSJ, citând oficiali nenumiți din Orientul Mijlociu, a declarat că navele de marfă au transportat peste 300.000 de obuze de artilerie și un milion de cartușe de muniție din Iran în Rusia prin Marea Caspică în ultimele șase luni. Oficialii anonimi au spus că ultimul transport cunoscut a părăsit Iranul spre Astrakhan la începutul lunii martie și a transportat 1.000 de containere cu 2.000 de obuze de artilerie. WSJ a remarcat că Ministerul iranian al Apărării (MOD) are un contract cu societatea pe acțiuni de stat rusă Rosobronexport pentru vânzarea a 74.000 de obuze de artilerie la un preț de 1,7 milioane de dolari. Un proeminent blogger rus a susținut însă, că nu a văzut încă sosirea acestei muniții pe front, în ciuda cooperării continue ruso-iraniene în domeniul apărării.

UPDATE 05.50 Bloggeri ruși au speculat că președintele rus Vladimir Putin a ordonat schimbări suplimentare în comanda militară, pe 20 aprilie. Un proeminent blogger rus a susținut că Putin a semnat un decret pe 20 aprilie cu privire la o serie de schimbări ale comenzii militare și l-a demis oficial pe comandantul districtului militar de Est, generalul colonel Rustam Muradov. Bloggerul a remarcat că demiterea lui Muradov a rezultat probabil din ofensiva sa dezastruoasă asupra Vuhledar, care a dus la multe victime în rândul personalului rus și pierderea multor echipamente militare. Bloggerul a adăugat că decretul l-a forțat și pe generalul de armată Aleksandr Dvornikov — care ar fi comandat forțele ruse în Ucraina în aprilie 2022 — să se retragă. Bloggerul a susținut că Putin l-a forțat pe fostul comandant al districtului militar de vest, generalul colonel Alexander Juravliov să se retragă alături de alți comandanți nenumiți. Aceste rapoarte despre schimbările de comandă și demiteri urmează demiterii făcute publice de Kremlin a comandantului flotei ruse din Pacific, amiralul Serghei Avakyants, pe 19 aprilie. Un blogger rus a susținut că Avakyants nu a fost concediat ca urmare a performanțelor slabe în timpul exercițiilor militare din Pacific, ci că se va forma o nouă „organizație” sub controlul „sectorului gazelor”. Nu este clar. dacă aceasta a fost o referire intenționată vagă la rapoartele despre formarea companiei de securitate privată de către compania de stat rusă de gaze Gazprom. Bloggerul a menționat că nu este sigur dacă organizația va coopera cu Societatea Rusă de Voluntariat pentru Asistență Armatei, Aviației și Marinei Rusiei (DOSAAF) sau cu Mișcarea Națională a Tinerilor Cadeți (Yunarmiya).

UPDATE 05.33 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a lansat o operațiune de informare pentru a submina credibilitatea grupurilor militare private (PMC) afiliate statului rus. Prigojin a pretins că a vizitat pozițiile unităților „Potok” și „Alexander Nevsky” – pe care Prigojin le-a caracterizat drept „micro-PMC” - și a criticat dur starea proastă a acestor unități pe 24 aprilie. Se pare că batalionul Potok este unul dintre cele trei detașamente de voluntari ale companiei energetice de stat ruse Gazprom și este analog cu Rezerva de luptă de stat rusă (BARS). Batalionul Potok este subordonat Ministerului rus al Apărării. Prigojin a susținut că aceste unități ar trebui să acopere flancurile grupului Wagner și a întrebat cum aceste unități pot conduce operațiuni de luptă dacă le lipsesc proviziile și armele adecvate. Prigojin a criticat, de asemenea, proliferarea generală a unor astfel de PMC, ceea ce sugerează probabil că Prigojin vede aceste noi entități ca fiind concurența lui Wagner.

UPDATE 05.09 Surse afiliate Wagner au susținut pe 24 aprilie că forțele Wagner l-au însărcinat pe Potok să apere poziții nespecificate nou capturate pentru a-i permite lui Wagner să se regrupeze, dar că Potok a abandonat aceste poziții și a permis forțelor ucrainene să recucerească zona.[8] Presupusul personal al unității Potok a postat un mesaj video pe 24 aprilie, învinovățind conducerea Gazprom și PMC Redut pentru că nu a furnizat lui Potok arme și provizii adecvate, precum și l-a acuzat pe Wagner pentru că a interzis personalului Potok să părăsească pozițiile lor.[9] Unii bloggeri - inclusiv bloggeri afiliați lui Wagner - au criticat unitatea Potok pentru că dă vina pe conducere și, în schimb, au atribuit performanța lor slabă la luptă statutului lor de voluntari.[10] Rapoartele bloggerilor și ale lui Prigojin indică faptul că Wagner are autoritate asupra entităților deținute de Ministerul Apărării din Rusia,

UPDATE 04.45 Autoritățile de la Kremlin au propus egalizarea salariilor între personalul mobilizat și voluntari, probabil în încercarea de a stimula serviciul militar. Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu secretarul Rusiei Unite, Andrey Turchak, pe 24 aprilie, pentru a discuta inițiativele oferirii de beneficii personalului militar rus. Putin și-a exprimat sprijinul pentru propunerea lui Turchak de a egaliza salariul „tuturor participanților” la războiul din Ucraina. Turchak a susținut că personalul mobilizat primește în prezent 195.000 de ruble (aproximativ 2.400 de dolari) lunar, indiferent unde servesc, în timp ce soldații contractuali primesc aceeași sumă doar atunci când servesc pe front. Turchak a susținut că soldații contractuali care servesc în spate primesc salarii „de câteva ori mai mici” decât cele primite de soldații în același rol pe prima linie. Turchak a mai propus implementarea altor beneficii sociale, inclusiv: stabilirea unei cote de admitere la universitățile rusești pentru veterani, pentru cei premiați Erou al Rusiei cu trei ordine de curaj și pentru copiii participanților la război; reducerea sau anularea comisionului pentru retragerea sau transferul de bani; și prelungirea sau anularea împrumuturilor pentru părinți, soți și copii ai veteranilor în caz de deces sau handicap grav. ISW a raportat anterior despre conflicte între diferite grupuri de militari ruși cu privire la plăți inegale și beneficii sociale, iar Kremlinul încearcă probabil să pară că rezolvă aceste discrepanțe pentru a încuraja înrolarea.

UPDATE 04.30 Deputatul din Krasnoyarsk Krai Konstantin Senchenko a demisionat pe 24 aprilie după demisia guvernatorului Krasnoyarsk Krai Aleksandr Uss pe 20 aprilie. Se pare că Sencenko a părăsit Rusia în urmă cu peste un an și a criticat activ războiul, câștigându-și o amendă în ianuarie pentru „discreditarea armatei”. Se pare că Uss a demisionat în urma unei oferte a președintelui rus Vladimir Putin de a lucra la nivel federal. Demisiile lui Sencenko și Uss ar putea semnala nemulțumirea față de conducerea Kremlinului la niveluri regionale ale guvernului rus.

UPDATE 04.14 Forțele ucrainene au înregistrat câștiguri marginale la sud de Kreminna începând cu 24 aprilie. Imaginile geolocalizate postate pe 24 aprilie arată că forțele ucrainene au făcut progrese marginale la nord-est de Verkhnokamianske (18 km sud de Kreminna) și la sud-est de Bilohorivka (12 km sud de Kreminna) la date nespecificate. Un blogger rus a susținut pe 24 aprilie că forțele ucrainene au recucerit poziții nespecificate lângă Bilohorivka și că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Nevske (18 km nord-vest de Kreminna) și Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse nu au desfășurat acțiuni ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna pe 23 și 24 aprilie. Comandantul Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, generalul colonel Oleksandr Syrskyi a declarat pe 24 aprilie că forțele ruse efectuează însă atacuri fără succes în direcția Lyman. Șeful administrației militare a raionului Severodonețk ucrainean, Roman Vlasenko, a raportat pe 23 aprilie că forțele ruse construiesc fortificații în jurul Severodonețk și a altor orașe mari și drumuri în regiunea ocupată Lugansk.

image

UPDATE 03.53 Forțele ucrainene continuă să țintească nodurile logistice rusești din spatele regiunii Lugansk. Oficialii ruși de ocupație au susținut că forțele ucrainene au efectuat o lovitură HIMARS împotriva Alchevsk (la peste 50 km de linia frontului pe autostrada T0504) pe 22 aprilie. Fostul ambasador al Republicii Populare Lugansk (LNR) în Rusia, Rodion Miroshnik, a susținut pe 24 aprilie că forțele ucrainene au lovit un depozit de petrol din Rovenky, regiunea Lugansk ocupată (la peste 100 de kilometri de linia frontului, la intersecția T1320 și T1322). Imaginile geolocalizate arată pompierii care se luptă să stingă un incendiu în Rovenky.

UPDATE 03.28 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în și în jurul orașului Bakhmut și nu au înregistrat câștiguri teritoriale confirmate în oraș pe 23 și 24 aprilie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat să atace în Bakhmut și că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Novomarkove (12 km nord-vest de Bakhmut), Hryhorivka (8 km nord-vest de Bakhmut), Bohdanivka (5 km nord-vest de Bakhmut), Khromove (imediat nord-vest de Bakhmut) și Ivanivske (imediat sud-vest de Bakhmut) pe 23 și 24 aprilie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut pe 23 aprilie că forțele Grupului Wagner au capturat două blocuri nespecificate în vestul Bakhmut. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene continuă să lupte pentru a împinge forțele ruse înapoi de pe drumul Khromove-Chasiv Yar, de-a lungul căruia un blogger a susținut că forțele Wagner au avansat, și că forțele ruse au condus bătălii poziționale la nord-vest de Bakhmut lângă Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut). Bloggerii au susținut, de asemenea, că forțele Grupului Wagner au avansat în nordul și vestul Bakhmutului, inclusiv în apropierea gării, pe 23 și 24 aprilie. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a susținut că sarcina lui Wagner este de a uza forțele ucrainene înainte de o posibilă contraofensivă, deoarece căderea Bakhmutului nu va schimba situația operațională a Rusiei pe axa Donețk.

image

UPDATE 03.05 Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri la sol de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 24 aprilie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Novokalynove (8 km nord de Avdiivka), Stepove (3 km nord-vest de Avdiivka), Pervomaiske (11 km). la sud-vest de Avdiivka), Marinka (imediat la vest de orașul Donețk) și Novomykhailivka (la 10 km sud-vest de orașul Donețk) pe 23 și 24 aprilie. Bloggeri ruși au susținut pe 23 aprilie că forțele ruse au avansat la nord-vest de Vodyane (6 km sud-vest de Avdiivka) și au efectuat atacuri la sol în apropiere de Krasnohorivka (4 km nord de Avdiivka) și Novobakhmutivka (8 km nord-vest de Avdiivka). Un blogger a susținut pe 24 aprilie că forțele ruse au avansat lângă Nevelske și au atacat lângă Keramik (la 10 km nord de Avdiivka).

image

UPDATE 02.29 Statul Major ucrainean a raportat pe 23 și 24 aprilie că forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol în vestul regiunii Donețk. Dmytrashkivskyi a declarat pe 23 aprilie că forțele ruse au efectuat o serie mare de atacuri aeriene împotriva Vuhledar și a avertizat pe 23 și 24 aprilie că creșterile recente ale focurilor indirecte împotriva Vuhledar indică faptul că forțele ruse se pot pregăti pentru o altă ofensivă în zonă. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au spart apărarea ucraineană lângă Velyka Novosilka (32 km nord-vest de Vuhledar) și au atacat Vuhledar pe 23 aprilie. ISW continuă să evalueze că forțele ruse probabil nu au puterea de luptă necesară pentru a susține orice ofensivă semnificativă în direcția Vuhledar, în special în timp ce bătălia pentru Bakhmut este în desfășurare.

UPDATE 02.17 Unele surse ruse au negat afirmațiile altor bloggeri ruși conform cărora forțele ucrainene au stabilit poziții de luptă permanente pe malul de est (stânga) Oblast Herson. Șeful ocupației din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a susținut pe 23 aprilie că forțele ucrainene nu au stabilit un cap de pod peste râul Nipro, susținând în schimb că forțele ucrainene efectuează doar raiduri periodice pe care forțele ruse le resping. Saldo și-a subliniat afirmația că forțele ruse dețin controlul deplin asupra malului de est al Oblastului Herson. Unii bloggeri ruși de seamă, inclusiv afiliați la Kremlin, au negat prezența unui cap de pod ucrainean peste râul Nipro pe 24 aprilie. Alți bloggeri l-au criticat pe Saldo pentru că a prezentat în mod fals autorităților ruse situația operațională din regiunea Herson. critici care amintesc de cele aduse după căderea orașului Herson în noiembrie 2022. Un blogger a susținut că forțele ucrainene încearcă să stabilească un punct de sprijin pe insula Velyki Potemkin (imediat la sud-vest de orașul Herson). ISW nu evaluează că forțele ucrainene au stabilit un cap de pod peste râul Nipro începând cu 24 aprilie. ISW a evaluat pe 22 aprilie că forțele ucrainene au stabilit o prezență de durată în anumite zone ale malului de est al Oblastului Herson, dar nu un cap de pod.

image

UPDATE 02.01 Forțele ruse continuă să desfășoare acțiuni defensive în regiunea Zaporijia. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Ucrainene de Apărare în direcția operațională Tavriisk, colonelul Oleksiy Dmytrashkivskyi a declarat la 23 aprilie că forțele ruse continuă să construiască fortificații, să stabilească măsuri antitanc și să mineze poziții în direcțiile Novopavlivka și Orikhiv. Imaginile geolocalizate publicate pe 24 aprilie arată elemente ale Regimentului 177 de infanterie navală din Flotila Mării Caspice care operează în apropiere de Dorojnianka din regiunea Zaporijia. Filmările publicate pe 23 aprilie arată elemente ale Diviziei 127 de infanterie motorizată (Armata a 5-a de arme combinate, districtul militar de est) care operează în direcția Zaporijia. Forțele ruse au efectuat bombardamente de rutină la vest de Hulyaipole în regiunile Zaporizhia și Herson.

image png

UPDATE 01.51 Bloggeri ruși și-au exprimat îngrijorarea continuă cu privire la o posibilă contraofensivă ucraineană de-a lungul liniei de front din regiunea Zaporijia, în 23 și 24 aprilie. bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene se concentrează în regiunea Zaporizhia și se pregătesc să lovească spre Orikhiv (50 km sud-est de orașul Zaporizhia), Rabotyne ( 14 km sud de Orikhiv) și Ocheretuvate (29 km sud-est de Orikhiv).[58] Adjunctul de ocupație a regiunii Zaporizhia, Vladimir Rogov, a susținut că forțele ucrainene se concentrează în apropierea Hulyaipole și desfășoară în mod activ echipamente de-a lungul liniei de front din regiunea Zaporizhia.[59] Rogov a susținut că forțele ucrainene ar putea încerca să traverseze lacul de acumulare Kakhovka pentru a lua Enerhodar sau a ajunge la Marea Azov și a lua Centrala Nucleară Zaporizhzhia (ZNPP) după o contraofensivă de succes.

UPDATE 01.33 Kremlinul continuă eforturile de cripto-mobilizare probabil în încercarea de a evita un al doilea val de mobilizare formală. Un blogger rus a susținut că centrele mobile de recrutare a serviciilor contractuale funcționează în multe orașe din Rusia.[60] Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 24 aprilie că Kremlinul intenționează să mobilizeze migranții din Asia Centrală, amenințăndu-i că îi va deporta și că le va retrage cetățenia rusă dacă nu luptă în război și promițând o cale mai rapidă către cetățenie în schimbul serviciului militar. cei care doresc cetăţenia rusă.

UPDATE 01.13 Kremlinul continuă să transfere povara financiară a războiului asupra autorităților regionale. Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a postat imagini pe 23 aprilie care arată Regimentul 94 Operațional al Brigăzii 46 Operaționale Separate a Gărzii Naționale a Districtului Caucaz de Nord (Rosgvardia) care pleacă din Cecenia către Ucraina. Kadyrov a susținut că Khasmagomed Magomadov comandă Regimentul 94 Operațional și că Fondul Public Regional Akhmat-Haji Kadyrov a oferit echipament și sprijin pentru regiment.

UPDATE 00.45 Grupul Wagner poate încerca să ocupe funcții de aplicare a legii în teritoriile ocupate. Consilierul administrativ al regiunii Herson, Serhiy Khlan, a declarat pe 22 aprilie că forțele Wagner au sosit pe malul de est (stânga) al regiunii Herson într-un efort de a controla populația civilă și jefuiesc proprietatea privată într-un ritm accelerat. ISW a raportat anterior despre eforturile șefului cecen Ramzan Kadyrov de a importa elemente cecene în Ucraina în scopuri similare.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ucrainene au efectuat probabil un atac cu drone navale împotriva bazei Flotei Ruse de la Marea Neagră (BSF) din Sevastopol în dimineața devreme a zilei de 24 aprilie. Imaginile geolocalizate arată o probabilă dronă navală ucraineană care detonează în portul Sevastopol, în jurul orei 3:30 pe 24 aprilie. Amploarea pagubelor cauzate de dronă este neclară. Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 24 aprilie că forțele ucrainene au încercat să atace baza BSF din Sevastopol cu trei vehicule de suprafață fără pilot și au susținut că forțele ruse au distrus toate cele trei vehicule. Guvernatorul ocupației ruse de la Sevastopol, Mihail Razvojaev, a raportat că dintre cele două dintre cele trei vehicule de suprafață fără pilot au intrat în golful Striletskyi și că una dintre ele a detonat de la sine, distrugând patru clădiri rezidențiale.[18] Razvozhaev a raportat că atacul nu a deteriorat nicio infrastructură militară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”